Ruben Vangheluwe
Over mij
Eigen praktijk in bijberoep sinds 2014.
Klinisch psycholoog.
Ik werk cliëntgericht, relatiegericht en op vraag systeemgericht (familie, ruimere context).
Belangrijkste begeleidingsvragen die ik ondersteun: burn-out/bore-out, depressie, relatieproblemen, angstproblemen, agressieproblemen, moeite met impulsen onder controle te houden, traumabehandeling via exposuretherapie (intensieve methode), zingevingsproblematiek (ik voel me verloren), ... We gaan samen aan de slag om op korte tijd minstens in één, liefst in enkele delen van je leven meer kwaliteit te ervaren.
Eerstelijnspsycholoog sinds 2022.
Diploma 'licentiaat in de psychologie' (2004)
Bezig met extra opleiding: ik volg de academische opleiding tot ELP - psycholoog aan de ELP academie om nog meer verschillende bruikbare aanpakken te leren kennen en te gebruiken.
Locaties en initiatieven
Over Ruben Vangheluwe
Wat meer uitleg over mijn werkwijze:
Bij mij kune je terecht als je voor jezelf en/of je relatie(s) met dierbare anderen verandering wil bekomen omdat je ervaart dat je leven, je reilen en zeilen niet meer (voldoende) loopt zoals het volgens jou en/of de dierbare personen om je heen zou moeten lopen.
Ook als je hier en nu sinds kort ervaart dat het je niet gaat of als je twijfelt over waar je mee bezig bent in je leven momenteel, wil ik - steeds samen met jou - klaarheid proberen te vinden.
Sinds 2014 werk ik als zelfstandig psycholoog in bijberoep. Ik heb in mijn praktijk al heel wat mensen psychologisch begeleid met uiteenlopende begeleidingsvragen. De belangrijkste staan al opgesomd.
Werkwijze: samen met jou en/of belangrijke anderen gaan we aan de slag
- In de eerste sessie brengen we in kaart welke vragen, bezorgdheden, moeilijkheden, onzekerheden of pijnlijke ervaringen het leven voor jou lastig(er) maken. We beëindigen deze sessie steeds met minstens 1 duidelijke begeleidingsvraag, en heel vaak ook al met een werkopdracht voor jou.
- In de volgende sessies gaan we via gesprekstherapie in combinatie met huiswerkopdrachten samen een passende verandering proberen te bekomen. We gaan samen je draagkracht proberen versterken. Je proberen meer 'in je kracht te zetten', zoals dat heet.
Belangrijk om te beseffen
Afhankelijk van de duur en de ernst van je begeleidingsvraag kan dit een kortdurende begeleiding of een langdurende begeleiding zijn.
Zo kan je moeilijk verwachten dat een langdurig diepgeworteld probleem op enkele sessies is opgelost. Wel kan je mogelijks al na enkele sessies ervaren dat je beter om kunt met 1 of meerdere van de zaken waarmee je bij aanvang van de begeleiding zat.
Soms kan je wel in 1 of enkele sessies terug het overzicht krijgen op waar je naartoe wil of heb je genoeg aan de geoefende technieken om terug verder te gaan.
Verloop psychologische begeleiding
Ik gebruik een variatie in psychologische technieken en therapiestijlen want elke persoon is uniek, dus kan je niet verwachten dat hetzelfde doen zal werken bij iedereen.
Ik heb wel een vast kader: de eerste sessie (of indien nodig de 2de ook) heeft als doel om zoveel mogelijk informatie te verzamelen om zo op het einde tot minstens 1 begeleidingsvraag te komen
Hiervoor gebruik ik het KOP (of Prop bij jongeren) - model en de 3 G - theorie.
K: klachten in kaart brengen / Pr: ervaren problemen in kaart brengen
O: mogelijke oorzakelijke of verklarende zaken uit de omgeving
P: persoonlijke omgangsstijl (hoe leef je en hoe ga je met het leven om in alle onderdelen van het leven)
3 G's: gedachten, gevoelens en gedrag en de onderlinge impact op elkaar
Van zodra het concreet maken van de begeleidingsvraag of - vragen is gebeurd gaan we aan de slag met verschillende technieken (zowel in de sessies als buiten de sessies) om stapsgewijs verandering teweeg te brengen en je draagkracht te versterken zodat je op een voor jou en je omgeving passende manier kunt omgaan met belastende ervaringen.
- Diploma licentiaat in de psychologie
- Engels
- Frans
- Nederlands